Leven als kind met schrijfproblemen

Leven als kind met schrijfproblemen

Schrijven, het klinkt zo makkelijk maar dat is het niet. Het leren schrijven gaat zo snel op school, het lukt gewoon niet om dit bij te benen.

Leven als kind met schrijfproblemen

Invloed op je leven

Je hebt op school leren schrijven, alle letters zijn aan bod gekomen. Maar toch blijkt het niet zo makkelijk voor je om mooi en leesbaar te schrijven. De meester of juf zegt er wel eens wat van, maar je kunt het nou eenmaal niet beter. Soms schaam je je er ook voor. Als andere kinderen jouw werk na moeten kijken of als je ziet dat andere kinderen wel mooi kunnen schrijven, voel jij je wel eens onzeker.

Hoe sta ik voor je klaar

Wij gaan samen aan de slag met het schrijven. We gaan eerst kijken op welk niveau je nu schrijft, zo kan ik zien wat er moeilijk is voor je. De test die we hiervoor afnemen kan ook dysgrafie vaststellen, mocht daar sprake van zijn. Soms zijn het specifieke letters die moeilijk zijn, lukt het niet goed om tussen de lijntjes te schrijven of vind je stilzitten lastig. Als we weten wat de oorzaak is, gaan we aan de slag. We gaan alle letters samen doornemen, hoe schrijf je de letters een voor een netjes en leesbaar. Daarna gaan we de letters verbinden aan elkaar, dus woorden schrijven. Als dat goed gaat, gaan we naar de zinnen met de hoofdletters. Dus stap voor stap bouwen we het op, zodat je zeker weet dat het lukt. Als het nodig is, komen ook de cijfers aan bod.

Wat kun je van mij verwachten?

Schrijven is, vooral als je het moeilijk vindt, gewoon stom. En vooral in het begin, als we de letters oefenen, blijft dat nog even zo. We oefenen alle letters met de schrijfmethode ‘schrijven met een smile’. Met deze methode leer je alle letters één voor één netjes schrijven. En als het steeds beter gaat, wordt het ook steeds een beetje leuker. Dan kunnen we ook met spelletjes de therapie steeds leuker maken. En stel nou dat het moeilijk blijft om de lettervormen goed te leren schrijven, oefenen we ook met scheerschuim of schrijfzand. Op die manier leer je ook voelen wat je schrijft en leer je het nog beter. Als toch blijkt dat het aan elkaar schrijven te lastig is, bespreken we in overleg met school of blokletters of typen op een laptop een oplossing kan zijn. Tijdens het schrijven kijk ik naar de schrijfmotoriek, de zithouding, de pengreep, de alertheid en concentratie. Als ik denk dat het nodig is, kijk ik graag ook in de klas een uurtje mee. Dit geeft veel informatie over de leerkracht, hoe er lesgegeven wordt, de kinderen in de klas, de ruimte waar je zit en hoe jij daar zelf in beweegt.

Elke behandeling zal een half uur duren. Het is fijn als je ouders bij de intake erbij zijn en regelmatig bij de therapie kunnen aansluiten. Na elke behandeling krijg je oefeningen mee voor thuis, want hoe meer je oefent hoe sneller je het onder de knie hebt en hoe meer zelfvertrouwen jij krijgt.

Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken