Uit je hoofd, in je lijf!

Uit je hoofd, in je lijf!

We hebben geleerd vooral veel met ons hoofd te doen, nadenken, analyseren, nieuwe dingen aanleren en ga zo maar door. Maar daardoor zijn we vaak het contact met ons lichaam kwijt.

Waarom kun je er last van hebben als je vooral in je hoof zit?

Je hoofd gaat maar door, die heeft altijd wel iets om over na te denken. Soms zijn het grote dingen, zoals problemen op je werk, in relaties of zorgen om je kinderen. Soms zijn het kleine dingen, zoals ‘wat eten we vandaag?’, ‘ik moet nog een afspraak maken bij Carglass’ en ga zo maar door.

Door in je hoofd bezig te zijn, mis je signalen van je lijf

Je lichaam kan je al langere tijd signalen geven dat het niet zo goed gaat. Bijvoorbeeld door maagproblemen, vage buikpijnklachten of hoofdpijn, maar ook door minder duidelijke signalen zoals hormonen die uit balans zijn. Doordat we deze signalen met ons hoofd analyseren (ik heb gisteren gewoon wat verkeerds gegeten), missen we wat ons lijf ons probeert te zeggen.

Naar je lichaam luisteren

Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Luisteren naar de signalen van je lijf, betekent dat je leert voelen. Leren voelen wat er allemaal in je lijf gebeurt. En dan nog de truc, wat betekent dit nou en wat kan ik ermee.

Je spreekt nog niet de taal van je lichaam

Het leren ‘verstaan’ wat je lijf je vertelt, betekent dat je goed in contact moet komen met jezelf. Misschien vertelt je lichaam je wel, dat je even wat rustiger aan mag doen. Of dat je wat liever mag zijn voor jezelf. Misschien vertelt het wel dat je meer beweging nodig hebt of dat je vaker Nee mag zeggen.

Hoe zet ik de eerste stap?

Je kan klein beginnen, door eens met je blote voeten door het gras te lopen en te voelen hoe dat voelt. Tijdens het douchen eens bewust voelen hoe je jezelf insopt. Of 's avonds op de bank, je voeten masseren. Dit kunnen eerste stappen zijn om weer contact te maken met je lijf en te voelen wat je lijf voelt. 

Ik ben hier zelf ook mee bezig en het is niet altijd gemakkelijk. Maar door hier meer bewust van te worden en vaker te leren voelen in plaats van te denken, leer je meer over jezelf dan je hoofd je kan vertellen.  

Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken