Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker

Je hebt de diagnose kanker gekregen, je bent behandeld door de oncoloog en je bent door hem ‘schoon’ verklaard. Of je hebt te horen gekregen dat er weinig meer is, wat hij voor je kan doen om de kanker te bestrijden. In beide gevallen ben je nog niet klaar. Want je leven gaat door, maar niet meer zoals voorheen.

Hoe komt het dat kanker zorgt voor vermoeidheid?

Kanker kan zelf zorgen voor vermoeidheidsklachten, door de plaats waar de tumor zit. Als bijvoorbeeld de tumor op een plek zit die je hormoonhuishouding beïnvloedt of als deze in je hersenen zit, kan je hierdoor als eerste symptomen last krijgen van vermoeidheid.

Vaak is vermoeidheid echter een bijwerking van de behandeling van kanker. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit chemotherapie, bestralingen, hormoontherapie, immunotherapie of een operatie. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie hiervan. Als gevolg van deze behandelingen, kan je nog lange tijd last houden van vermoeidheidsklachten. Hier kun je nog jaren mee rond lopen.

Wat merk je nog meer bij kanker en vermoeidheidsklachten?

Er zijn verschillende soorten vermoeidheid die allemaal een andere invloed hebben op je leven.

Lichamelijke vermoeidheid betekent dat je lijf sneller moe is. Je merkt bijvoorbeeld als je de trap op loopt, dat je benen zwaar worden. Of dat je conditie is verminderd.

Mentale vermoeidheid houdt in, dat je sneller moe raakt van mentale inspanning. Bijvoorbeeld aandacht en concentratie kost veel energie. Je kunt je minder lang concentreren, bijvoorbeeld als je een boek leest. Nadenken kost meer moeite, het geheugen is verminderd.

Emotionele vermoeidheid houdt in dat je zo uitgeput bent, dat je emoties worden afgevlakt. Het kan soms ook dat je juist emotioneel veel gevoeliger bent geworden en om het minste of geringste moet huilen of boos wordt. Je emoties zijn in elk geval ontregeld en uit balans omdat je zelf niet goed in balans bent.

Wat kan ik doen bij vermoeidheidsklachten na kanker?

Als je bij de ergotherapie in behandeling komt, gaan we hier mee aan de slag. We gaan zorgen voor balans op de dag en door de week. We zorgen voor meer inzicht, hoe komt het nu dat je zo moe bent? En welke dingen kun jij zelf beïnvloeden?

Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken