Leven met beperkingen

Leven met beperkingen

In je leven kan er veel gebeuren waardoor het even niet zo makkelijk gaat als voorheen. Sommige dingen gebeuren langzaam en worden steeds erger, zoals artrose in de handen of knieën. Soms gebeurt er iets plotsklaps, zoals een hersenbloeding of ongeval. Wat er ook gebeurt, als je niet meer kan wat je kon en doen wat je wilt dan is dat verdomd vervelend.

Leven met beperkingen

Invloed op je leven

Niet meer kunnen doen wat je graag wilt doen op de manier zoals jij dat gewend bent is lastig. Soms gaat het om kleine dingen die voor dagelijkse frustratie zorgen, het dopje op de tandpastatube draaien lukt bijvoorbeeld niet meer door artrose in de handen. Soms gaat het om veiligheid in je woning, je kunt niet meer in de douchebak stappen omdat deze zo hoog is en dit zorgt ervoor dat je bang wordt om te vallen in de badkamer.

Ook het uitvoeren van je werk of het huishouden kan lastiger worden door beperkingen die je ervaart. Je houding tijdens het werken kan zorgen voor rugklachten. Of je kunt bijna niet meer stofzuigen omdat dit voor pijn zorgt.

Hobby’s zijn ook belangrijk in ons leven. Als je hierin beperkt wordt neemt dat heel wat plezier op een dag weg. Te denken valt aan het niet meer kunnen fietsen door de natuur vanwege knieklachten of ouderdom. Of de penselen niet meer kunnen vasthouden waarmee je zo graag schildert.

Een aantal dingen waar je aan kunt denken waar ik mee kan helpen:

  • Lighouding, je ligt gemiddeld 8 uur per nacht in je bed, belangrijk dat je goed ondersteund en ontspannen kunt liggen. Als je ’s nachts wakker wordt van pijnklachten in je lijf is het tijd voor advies.
  • Jezelf verzorgen, voor je eigenwaarde is het belangrijk dat je jezelf veilig en zelfstandig kunt douchen, aankleden en verzorgen. Kleine aanpassingen kunnen hierin al veel verschil maken.
  • Huishoudelijke taken, als je door bijvoorbeeld overbelasting klachten krijgt kijk ik mee wat er anders kan. Een andere houding, een hulpmiddel of aanpassing kan je helpen.
  • Werk, hoe jouw werkplek eruit ziet en wat jouw werk inhoudt maakt dat elk advies individueel is afgestemd (zie ook Leven op je werkplek).
  • Gaan waar je naar toe wilt, soms is dat niet vanzelfsprekend als autorijden of fietsen klachten geeft. Samen zoeken we naar een oplossing die bij jou past.
  • Zithouding, of je nou in je auto, op de bank of op de keukenstoel zit, het is belangrijk dat je ontspannen kunt zitten met zo min mogelijk klachten.
  • Sta houding, staan kan vervelend zijn voor gewrichten of als je met evenwichtsproblemen zit. Als je merkt dat dit belemmerend werkt, geef ik je advies.
  • Dagelijkse handelingen, zoals potten openmaken of borden uit de kast pakken kan beperkt worden door klachten. Ik help je mee om dit te verminderen.

Hoe sta ik voor je klaar

Om welke reden je ook beperkingen ervaart en wat hiervan het gevolg ook is, ik ga je helpen. Door eerst te onderzoeken wie je bent en wat je wel en niet kunt. Daarna bekijken we samen de activiteit waar het probleem zich bevindt. De eerste stap is om te bekijken of deze activiteit op een andere manier uitgevoerd kan worden waardoor je zelfstandig blijft hierin. Bijvoorbeeld door je jas op een andere manier aan te trekken krijg je hem misschien wel zelfstandig en makkelijk aan. De tweede stap is om te kijken of aanpassingen in de omgeving kunnen helpen. Bijvoorbeeld door bestek te verdikken kun je het misschien beter vasthouden. Als dit niet gaat kijken we of een ander (hulp)middel of een voorziening uitkomst kan bieden. Bijvoorbeeld een scootmobiel in plaats van een fiets. Als dit allemaal niet lukt, kijken we naar compenseren door anderen. Dus kan iemand uit de omgeving de taak (gedeeltelijk) overnemen.

Wat kun je van mij verwachten

Door mijn jarenlange ervaring in dit werk heb ik al veel gezien en veel hulpvragen kunnen oplossen. Ik help met aanvragen begeleiden bij zorgverzekeringen of gemeente (Wmo). Ik adviseer hoe je activiteiten kunt aanpakken waardoor je minder pijnklachten ervaart. Als er hulpmiddelen zijn die jou kunnen helpen doe ik mijn best om te zorgen dat je deze eerst kunt uitproberen voor je ze moet aanschaffen. Dit om te zorgen dat je niet je kast vol hebt liggen met dingen die je niet gebruikt. Doordat ieders leven anders is en voor iedereen iets anders belangrijk is, blijft het persoonlijk afgestemd wat ik voor je kan betekenen. We stellen samen doelen op en gaan ervoor om deze te behalen.

Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken