Leven met kanker

Veel mensen krijgen tegenwoordig te maken met kanker. Jijzelf of je naaste is hierdoor in een achtbaan terechtgekomen van slechtnieuws gesprek, behandelingen, afspraken met allerlei specialisten en behandelaars. En nu? Hoe gaat het nu met je?

Leven met kanker

Invloed op je leven

Je hebt de diagnose kanker gekregen, misschien al wat langer geleden, misschien nog maar pas. Maar dit heeft veel veranderd in je leven. Kanker heeft een grote invloed op jezelf en jouw omgeving. Wat vaak hierover gezegd wordt klopt, kanker heb je niet alleen, dat heb je met je gezin. Je verandert er zelf door, zoals alle grote dingen in je leven je vormen. Je bent niet meer dezelfde als voorheen. Je bent misschien minder onbezonnen, je hebt minder vertrouwen in je lichaam, je kunt je niet meer zo druk maken om allerlei kleine futiliteiten, je hebt minder energie en je kunt je moeilijker concentreren. Dit betekent ook dat er een andere ‘gebruiksaanwijzing’ bij je past als voorheen. Voorheen stond in je gebruiksaanwijzing dat je best na een drukke werkdag nog naar een feestje kon. Of dat je op een dag gerust de boodschappen kan doen, het huishouden kan doen, nog even bij je zieke moeder op bezoek kan (en als je daar dan toch bent, maar meteen even de rekeningen betalen en haar bed verschonen) en dan ’s avonds nog naar de vergadering van de voetbalclub kan gaan. Nu is dat veranderd. Het is tijd om je gebruiksaanwijzing aan te passen aan wie je nu bent.

Hoe sta ik voor je klaar?

Er zijn verschillende vlakken waarop ik je kan helpen. Dit is, afhankelijk van de soort kanker, de gevolgen hiervan, de behandeling en van wie jij bent. Een aantal voorbeelden hoe ik je kan helpen.

  • Leren omgaan met vermoeidheidsklachten
  • Leren omgaan met verminderde concentratie, aandacht, omgang met emoties, prikkelverwerking
  • Pijn verminderen in zithouding en lighouding, je comfort vergroten
  • Advies over het levensloopbestendig maken van de woning (door kleine aanpassingen of een verbouwing, wat bij jouw situatie past)
  • Hulp in de aanvraag / regelen van hulpmiddelen
  • Als je bewegingsbeperkingen ervaart door bijvoorbeeld littekenweefsel, kan ik je advies geven hoe je jouw dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren.

Dit kun je verwachten

Wat je van mij kunt verwachten is een persoonlijke benadering waarbij ik respectvol omga met jouw situatie. Ik werk met een vlaag humor waar het kan, maar serieus als het moet. Door mijn persoonlijke en eerlijke aanpak, gericht op jouw persoonlijkheid, jouw klachten, jouw wensen, help ik je mee om je leven te leven zoals dat bij jou past. Dit betekent dat we de doelen afstemmen op jouw mogelijkheden, soms de lat wat lager leggen om deze daarna stap voor stap weer hoger te leggen. Hierbij is alle begrip voor lopende behandelingen en zal gestreefd worden naar samenwerking waar het kan. Wat je ook mag verwachten is dat er aandacht is voor je naasten. Ook voor hun is er veel veranderd, hoe gaan zij er mee om en redden zij het nog allemaal?

Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken