Hoe ga je om met iemand die ernstig vermoeid is?

Hoe ga je om met iemand die ernstig vermoeid is?

Ken je iemand in je omgeving die ernstig vermoeid is? Bijvoorbeeld door Covid-19, een burn-out of na de behandeling van kanker? Lees deze handleiding dan even door. Het kan jou en degene met vermoeidheidsklachten verder helpen.

Wat helpt jullie verder?

  • -  Luister zonder oordeel naar de klachten die iemand heeft.
  •  - Ga er van uit dat degene zo snel mogelijk beter wil worden, hij stelt zich niet aan.
  •  - Vergelijk de klachten van degene niet, met klachten van anderen die bijvoorbeeld ook Covid-19 hebben doorgemaakt. Iedereen ervaart een ziekte anders en houdt er andere restklachten aan over.
  • - Rust is erg belangrijk; als iemand met vermoeidheidsklachten bij jou op bezoek komt, zorg dan voor een rustige prikkelarme omgeving. Zet de radio uit, dim de lichten wat, zet geen tv aan als je hier niet naar gaat kijken, laat de geurkaarsjes uit, etc..
  • - Laat degene zelf de grenzen aangeven, is iemand na een half uur vermoeid, stop dan met de activiteit en laat degene rustig bijkomen. Dit heeft niks met jou te maken, het is niet dat jij niet gezellig bent. Maar degene heeft tijdig rust nodig en moet onder zijn grens kunnen blijven om zijn energie te kunnen opbouwen.
  • - Overleg samen wat iemand nodig heeft om een activiteit aan te kunnen. Willen jullie samen iets gaan doen, kijk dan wat degene aan kan. In het bos wandelen geeft minder prikkels dan winkelen. Maar als iemand veel longklachten heeft, is thuis een kopje thee drinken misschien net zo gezellig.
  • - Overlaad iemand niet met allerlei goedbedoelde adviezen. Een rondje wandelen is niet de oplossing, de zon die weer gaat schijnen is niet de oplossing, een nachtje goed slapen is niet de oplossing, weer gaan werken is niet de oplossing. Vertrouw erop dat iemand met de goede behandelaars om zich heen, werkt aan de oplossing.
  • - Heel belangrijk is: neem degene serieus. Luister goed naar wat diegene aangeeft en vraag door als je meer wilt weten. Luister uit interesse, niet om te oordelen. Als iemand even niet wil praten, komt dat omdat het brein op dat moment even vol zit.
  • - Als je een berichtje stuurt, belt of e-mail stuurt, geef de ander de kans om rustig, op zijn tijd, te reageren. Je weet niet hoe vol iemands hoofd al zit en of het lukt om te concentreren op hetgeen je geschreven hebt. Geef diegene de tijd en ga niemand opjagen.
  • - Het kan zomaar zijn dat degene je belooft om op bezoek te komen maar toch moet afbellen. Heb hier begrip voor, het is geen onwil.
  • - Kom niet onverwachts op bezoek maar vraag vooraf of het uitkomt. Geef degene de ruimte om ‘nee’ te zeggen, zonder dat je je aangevallen of afgewezen voelt.
  • - Bied hulp aan, bijvoorbeeld door het invullen van een Huppla kaartje waarop je aangeeft welke hulp jij graag wilt bieden. Zo kan degene hulp vragen die past bij hetgene wat jij wilt doen voor hem. Structurele hulp of incidentele hulp, het is allemaal welkom en vaak moeilijk om zelf te vragen.
  • - Gewoon kijken hoe het gaat (‘we zien wel’) helpt niet, bewust plannen en vooraf een duidelijk plan hebben hoe iets het best kan worden aangepakt helpt wel. Door hierin mee te denken en te ondersteunen komen jullie samen verder.
  • - Een vermoeid brein kan moeilijk nadenken, keuzes maken, situaties overzien, vooruit denken, verbanden leggen, direct reageren etc. Help hierbij waar nodig.

Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken