leven met prikkels
Word jij misselijk in de auto of in een lift? Duizelt het je wel eens als je je omdraait? Heb je graag de radio uit en de lampen wat zachter? Irriteer je je aan strakke kleding en draag je al langere tijd geen sieraden of horloge meer? Merk je dat je onhandiger wordt en je vaak stoot? Zit je hoofd vaak vol, waardoor je je zo wazig gaat voelen? Alsof er watten in je hoofd zitten of hersenmist? Dan kan het zomaar zijn dat ik je kan helpen met het ASITT protocol.
Impact op het leven
Overprikkeld zijn heeft een grote impact op je leven. Je kan je daardoor slechter concentreren en je geheugen werkt minder goed, waardoor je op je werk kan merken dat je moeilijker functioneert. Ook je sociale leven kan eronder lijden omdat je vaak moet afzeggen. Als je hoofd al vol zit, kan je niet ook nog naar een feestje toe. Of je doet het toch, met als gevolg dat je de dag erna veel klachten hebt zoals hoofdpijn. Je reageert sneller geïrriteerd, wat ook voor je omgeving niet altijd prettig is. Je merkt dat het leven hierdoor steeds kleiner wordt en je steeds meer op je tenen moet gaan lopen.
Hoe sta ik voor je klaar
Eerst brengen we in kaart welke sensorische prikkels te veel of te weinig binnen komen. Hierbij leg ik je uit hoe de prikkelverwerking werkt en waarom je hier zoveel last van hebt. Ook van dingen die voor jou onverklaarbaar lijken. Als blijkt dat het ASITT protocol passend is, starten we met de oefeningen. Eerst leer je in fase 1 hoe je de 'emmer vol prikkels' leeg kan maken. Dus hoe kan je tussendoor de prikkels dempen waardoor je weer door kan gaan met de dag. Daarna volgt indien nodig, fase 2. Hierin krijg je gewenningsoefeningen die helpen om minder last te hebben van de prikkels. We bekijken samen wat nodig is en wat past bij jou.
Wat kun je van mij verwachten?
Van mij kan je verwachten dat ik je goede uitleg geef over de prikkelverwerking, wat het is, hoe het werkt en waarom jij hier zoveel last van hebt. Ik begeleid je in de oefeningen en we bespreken en observeren regelmatig hoe het gaat.
Als het fijn is kan ik ook aan partner/familie uitleg geven over de prikkelverwerking en waarom het ASITT protocol goed werkt.
Daarnaast hou ik korte lijntjes met je andere behandelaars zoals fysiotherapeuten. Als wij bepaalde oefeningen doen om te zorgen dat je minder snel overprikkeld bent, is het belangrijk overige behandelaars hiervan op de hoogte zijn.
Daarnaast bekijken we hoe je de informatie en oefeningen die je leert, kan toepassen in het dagelijks leven.