Leven met sterven

Er wordt vaak gesproken over de terminale fase, wat inhoudt dat de verwachting is dat je binnen 6 maanden zult gaan sterven. Toch is de laatste levensfase groter dan dat, ook tijdens palliatief beleid, ouderdom of dementie kan er sprake zijn van de laatste levensfase. Het hoort bij ieders leven, we zullen allemaal op enig moment sterven. De een jong, de ander oud. Maar voor iedereen is dit een moeilijke tijd, een tijd van verdriet, rouw, onzekerheid, maar ook een tijd van bewust leven en delen van mooie momenten.

Leven met sterven

Invloed op het leven

Weten dat je over enige tijd zult gaan sterven is nogal wat. Voor jezelf en voor je omgeving. Zelf kun je er misschien berusting in vinden, een einde van een lijdensweg. Maar misschien ben je er nog helemaal niet klaar voor, sta je nog zo midden in het leven dat het veel te vroeg komt. Hoe dan ook, er komt veel bij kijken; emoties, pijn, regelzaken, hulpmiddelen, hulpverleners over de vloer etc. Het is veel voor jezelf en voor de mensen om je heen. Vaak is het een periode waarin jullie allemaal je energie willen steken in wat belangrijk is, herinneringen maken met elkaar. Dan kunnen een aantal dingen in de weg komen te staan.

Hoe sta ik voor je klaar

Eigenlijk draait het om een aantal grote factoren. Betekenisvol handelen, comfort, veiligheid en ‘advanced care planning’.  Dit laatste betekent dat we samen vooruit gaan kijken wat je in de toekomst tegen kunt komen en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Dit doen we samen, soms in samenwerking met anderen bijvoorbeeld de huisarts of betrokken verpleegkundigen.

Pijn heeft een grote impact op de kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven. Dus een belangrijk doel is zorgen dat je zo min mogelijk pijn en zo veel mogelijk comfort ervaart. Of je nu de hele dag in bed ligt of dat je in een stoel zit of nog mobiel bent. We zorgen dat je zo lang mogelijk zelfstandig blijft in wat voor jou belangrijk is.  

Veiligheid is belangrijk om te zorgen dat er niet nog meer letsel optreedt door bijvoorbeeld vallen of uitglijden. Maar veiligheid geldt ook voor de mensen om je heen. Zorgen dat zij niet overbelast raken, fysiek of mentaal.

En de belangrijkste, betekenisvol handelen. Dit betekent dat je kan doen waar je gelukkig van wordt in een passende omgeving. Dus zo lang mogelijk kunnen blijven doen wat jou gelukkig maakt. Is dat samen met je gezin samen ontbijten, is dat kaarten met je vrienden of lekker buiten in de zon genieten van de vogels? Voor iedereen is dat iets anders, maar we kijken naar wat voor jou belangrijk is en hoe we dat mogelijk kunnen maken. 

Wat kun je van mij verwachten?

Uit ervaring weet ik dat het voor de omgeving een heftige tijd is als een dierbare komt te overlijden. Daarom heb ik aandacht voor jou en voor jouw omgeving. Ik kan een aantal praktische dingen uit handen nemen zoals het regelen van voorzieningen / hulpmiddelen. Ik geef advies over een fijne ontspannen lighouding/zithouding. Hierbij zorg ik voor een praktische aanpak met comfort en veiligheid als belangrijke speerpunten. Tijdens het hele proces heb ik zeker ook aandacht voor de emotionele kant, zo ver als hier behoefte aan is bij jou en je naasten. Ook hierin hou je zelf de regie.

Daarnaast is het belangrijk om te bespreken wat jouw omgeving nodig heeft om de zorgtaken aan te blijven kunnen. Dit zodat alle tijd en aandacht kan gaan naar jullie samen.

Mocht het nemen van afscheid als een te grote opgave voelen voor jou of voor een naaste, dan kan ik met ReAttach hierin helpen. Deze methode kan zorgen voor rust en kracht om deze moeilijke periode aan te kunnen. Kijk hiervoor op deze website bij 'leven met.... emotionele ballast'. 

Wat je ook van mij mag verwachten in deze situatie is dat ik tijd maak voor jullie wanneer het nodig is. Als je me belt en het is nodig dat ik zo snel mogelijk kom omdat de situatie daar om vraagt, doe ik wat ik kan om hiervoor te zorgen. Je kunt op mij rekenen.

Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken