Leven na COVID-19

Het Coronavirus heeft een grotere impact dan we hadden kunnen vermoeden toen het wereldwijd voor een pandemie zorgde. De nasleep van het virus kan erg lang duren en heeft een grote invloed op het dagelijks leven. De vermoeidheid, spierklachten, concentratieproblemen, problemen in de prikkelverwerking, soms niet meer kunnen nadenken, je lijf wat niet meer kan wat jij wilt, hartkloppingen, benauwdheid en ga zo maar door. Gelukkig komt er steeds meer bekendheid en erkenning, maar we hebben ook nog een weg te gaan.

Leven na COVID-19

Invloed op het dagelijks leven

Het Coronavirus is een systemisch virus, dit betekent dat het virus kan zorgen voor schade of disbalans in onder andere het immuunsysteem, darmflora, auto-immuniteit, bloed en vaten, zenuwen (met name de N. Vagus) en de spiercellen.

Als je dit weet, kunnen we bedenken dat het ook in het dagelijks leven voor veel beperkingen zorgt. Veelgehoorde klachten zijn:

  • Vermoeidheid waarvan je langzaam of bijna niet herstelt
  • Concentratieproblemen
  • Spierkrampen, spierpijn, spierzwakte waarbij opbouwen niet of bijna niet lukt
  • Conditie is verminderd
  • Geheugenproblemen
  • Prikkels zijn moeilijker te verwerken

Dit rijtje kunnen we nog veel langer maken. Maar het is duidelijk dat het invloed heeft op alle vlakken van het leven. Voor de ene persoon houdt het in dat werken moeilijker gaat, de ander kan niet meer werken en heeft al moeite om thuis het huishouden draaiende te houden. De ene persoon mijdt vooral sociale activiteiten omdat dit teveel kruim kost, de ander is al blij als het lukt om aan tafel te eten met het gezin. 

Naast alle lichamelijke gevolgen en alle praktische gevolgen, heeft het ook invloed op je mentale toestand. Het is nogal wat, wat er zomaar is veranderd. Het is lastig dat er nog geen uitzicht is op volledige genezing, dus het perspectief is onduidelijk. Dit doet ook wat met je gemoed. Het kan zorgen voor angst en depressie. Het kan invloed hebben op je relatie, sociale leven en zorgen voor eenzaamheid.

Zo klein als het virus is, zo groot is de invloed op jou en op jouw leven. 

Hoe sta ik voor je klaar?

Zoals hierboven beschreven, de klachten die je kan ervaren zijn erg divers en voor iedereen anders. Daarom gaat het altijd om maatwerk.
We bespreken samen de klacht(en) die je ervaart, daaruit maken we een plan hoe ik je kan helpen. Als het gaat om vermoeidheid, help ik je mee om te ontdekken waar je grenzen liggen en hoe je hiernaar kunt handelen. Ervaar je meer fysieke klachten, wordt dat het uitgangspunt. Dan gaan we aan de slag met praktische zaken zoals: hoe kun je ondanks je klachten toch jezelf verzorgen, werken of je hobby’s uitvoeren. Zijn je klachten meer gericht op het denken, zoals concentratie en geheugen, gaan we daar mee aan de slag. Dus zo blijft het maatwerk.

Wat kun je verwachten?

Wat betreft de kennis en ervaring rondom het COVID-19 virus, valt er nog altijd voor iedereen veel te leren. Het is een relatief nieuw virus en we zijn nog allemaal aan het ontdekken wat dit betekent voor iedereen. Informatie over wat de gevolgen precies zijn, nu en voor de langere termijn, blijft steeds veranderen. Daarom zorg ik dat ik up-to-date blijf met de informatie die voorhanden is. Ik heb kennis en ervaring op het gebied van de restklachten van het Coronavirus. Daarbij werk ik nauw samen met andere behandelaars. Er is tijdens de behandeling aandacht voor jou en alle gevolgen van het Coronavirus, lichamelijk, mentaal, emotioneel, relationeel, alles is bespreekbaar. 

Methoden die ik kan toepassen zijn:

  • De activiteitenweger
  • ReAttach
  • ASITT
Avatar

Kan ik je helpen?

Zoek je hulp bij gezondheidsklachten?
Ik sta voor je klaar.

Afspraak maken