Leven op je werkplek
Als je klachten hebt die op de werkplek zijn ontstaan of op de werkplek verergeren is het goed om hier aandacht voor te hebben. Het is belangrijk de oorzaak van je klachten te achterhalen om vervolgens te kijken wat hieraan gedaan kan worden.
Invloed op het dagelijks leven
Als je fulltime werkt, breng je een derde van de dag door op je werkplek. Dit betekent dat het erg belangrijk is om hier aandacht voor te hebben. Je kunt fysiek overbelast raken door werkhouding, zwaar tillen of steeds dezelfde repeterende handelingen doen. Klachten waar je aan kunt denken hierbij zijn nek-rug-schouder klachten, hoofdpijn en CANS (voormalig RSI) klachten.
Maar ook mentale overbelasting is een steeds groter wordend probleem op de werkvloer. De cijfers van burn-outs liegen er niet om. Volgens de cijfers van de burn-out poli krijgt 1 op de 6 mensen hiermee te maken. Het is zelfs statistisch gezien de klacht waarmee de meeste werknemers uitvallen ten opzichte van andere werkgerelateerde klachten.
Niet meer kunnen werken maakt dat er een groot deel van de invulling van de dag verloren gaat. Je gevoel van zinvol zijn, iets bijdragen aan de maatschappij, succesvol zijn, wordt vervangen door pijn, oververmoeidheid of gevoel van falen en schaamte.
Als je wel nog aan het werkt bent, zorgen de klachten die je ervaart voor minder werkplezier en vaak ook voor minder productiviteit. De tijd van ‘dit gaat vanzelf wel over’ is geweest. Het is tijd om de oorzaak aan te pakken.
Hoe sta ik voor je klaar
Als je nog aan het werk bent, maar wel met klachten werkt, breng ik samen met jou je werkplek in kaart. Dit doe ik door de volgende aspecten met je te bespreken.
- Klachten
- Werkinhoud
- Werkwijze
- Werkplek
- Werkomgeving
- Werkdruk
Daarna vindt een observatie op de werkplek plaats. Hierbij worden de bovenstaande aspecten ook meegenomen en geef ik een totaal advies. Dit advies gaat over instellingen van bijvoorbeeld bureau en stoel, over tiltechnieken, pauze’s, afwisseling in werk, temperatuur, prikkels om je heen, etc. Er wordt dus echt naar het totaal gekeken. Indien nodig en wenselijk bespreek ik dit ook met je teamleider of werkgever.
Ben je uitgevallen op je werk en wil je weer langzaam terugkeren dan help ik je mee om dit te doen op een manier die bij jouw situatie past. Graag overleg ik met je bedrijfsarts om te zorgen dat de terugkeer naar je werk succesvol is.
Speelt er een specifieke aandoening waardoor het voor jouzelf en voor je werkgever lastig is om in te schatten wat er verwacht kan worden? Ook dan help ik je mee om deze verwachtingen duidelijk te krijgen. Een goed voorbeeld hiervan is als er sprake is van restverschijnselen na de behandeling van kanker of het Coronavirus. Het is gebleken dat er vaak nog langere tijd sprake is van verminderde cognitieve belastbaarheid die niet zichtbaar is. Dit maakt het vaak moeilijk in gesprekken met werkgevers. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor.
Wat kun je van mij verwachten
Door mijn ervaring ben ik deskundig om werkplekadviezen te geven. Mijn kennis en kunde maken dat ik maatwerk kan verzorgen. Daarbij werk ik samen met andere behandelaars. Als gesprekspartner met een teamleider kunnen we zorgen dat we allemaal dezelfde kant op kijken en aan dezelfde doelen werken.
Door het COVID-19 virus, wordt van iedereen verwacht dat er steeds meer thuis gewerkt wordt. Hier heb je vaak niet de ideale werkplek voor handen. Ook hier is het belangrijk om de werkplek zo prettig mogelijk in te richten. Ik help je mee om je thuiswerkplek zo goed mogelijk aan te laten sluiten om klachten zoveel mogelijk te beperken/voorkomen/verminderen.